Що говорять одесити про інтернет, який літає?

15.12.2020

Уже кілька місяців жителі Суворовського і Київського районів тестують гігабітний інтернет за сучасною технологією GPON. Вона дозволяє отримати швидкість в 10 разів вище, ніж звичний інтернет.

Будує мережу і підключає абонентів національний телеком-оператор Vega. Редакція Vgorode вирішила поспілкуватися з представниками компанії і користувачами, щоб отримати відповідь на питання - чи дійсно Gigabit by Vega літає, як обіцяли абонентам.

Мережа GPON і послуга Gigabit by Vega нові для одеситів, в чому їхня відмінність від оптичного інтернету, який також пропонують провайдери?

Цей проект - результат проведення детальної роботи над найпоширенішими помилками в телеком-сфері. У Vega проаналізували клієнтський досвід своїх користувачів, сервіс-процеси, головні абонентські проблеми, побудували нову гігабітну мережу і провели трансформацію системи надання сервісу, в якій це все вдосконалено. Для провайдера важливий зворотний зв'язок від нових користувачів, тому в компанії провели опитування, яке показало, що 93% абонентів задоволені якістю послуги.

Vega продовжує будувати мережу, яка буде здатна забезпечувати швидкість інтернету до 10 Гб / секунду, і стане однією з найсучасніших і перспективних у місті. Користувачі, які підключились до неї вже зараз, отримали надійну мережу, незалежну від зовнішніх чинників, і гігабітну супер-швидкість, якої вистачає для всіх потреб абонентів.

Мені порадив підключитися сусід, хоча я раніше чув про компанії Vega відгуки не тільки позитивні. Говорили часто про те, що мідні кабелі постійно крадуть і тому немає зв'язку. Сусід пояснив, що для вирішення цієї проблеми побудована нова оптична мережа, яка не схильна до вирізів, набагато надійніша і швидша міді. Тому спробував підключитися, а за місяць користування зрозумів, що різниця з попереднім сервісом істотна. У перші дні звернувся в колл-центр, щоб дізнатися, як підключити телебачення. Відразу відповіли, проконсультували і запропонували підходящий варіант, хоча раніше з підтримкою були складності. Поки задоволений, все працює, - поділився своєю думкою Михайло, житель вулиці Академіка Вільямса.

Скільки підключень в Одесі вже здійснили?

Зараз в Одесі можуть підключити до нової мережі більше 80 000 домогосподарств та кількість нових зон постійно зростає. Сьогодні жителі більше 350 будинків вже повноцінно користуються послугою. У Vega пропонують 30 днів безкоштовно протестувати гігабітну швидкість, оскільки в компанії впевнені в якості продукту, який пропонують.

Гігабіт підключив мій чоловік, коли біля під'їзду промоутери проводили акцію і показували реальну швидкість на ноутбуці. Він тоді вперше почув про провайдера, тому що не так давно переїхав до Одеси. Спочатку ми почитали відгуки про Vega і трохи сумнівалися, чи варто підключатися, тому що на форумах було досить багато негативу. Проте зараз вже третій місяць, як ми стали абонентами Vega і ніяких проблем з інтернетом не виникало, на підтримку жодного разу звертатися не доводилося. Більш того, перший час нам самі дзвонили, щоб дізнатися, чи все гаразд і чи задоволені ми послугою. Приємно, що нарешті в компанії орієнтуються на клієнтів і прислухаються до них, - каже Тетяна, мешканка пос. Котовського.

Швидкість до 1000 Мбіт/c - не багато її для домашніх користувачів?

У кожного абонента власні цілі роботи в мережі, тому очікування і вимоги до швидкості індивідуальні. Вдома ми дивимося фільми, граємо в ігри, проходимо навчальні онлайн-курси, а тепер багато ще й працюють з дому. І до домашньої мережі найчастіше одночасно підключено кілька різних пристроїв. У такому випадку точно знадобиться швидкість гігабітного інтернету. Фільми 4К завантажуються через кілька хвилин, відеоконференції не "підвисають», онлайн-ігри в реальному часі працюють ідеально.

Все працює стабільно, вистачає інтернету і для роботи, і для фільмів вечорами. Найбільше зацікавила в рекламі акція з безкоштовним першим тестовим місяцем і ціна в 150 грн, тому що раніше платив за оптику 100 Мбіт / с у іншого оператора дорожче. Не шкодую, що перейшов, швидкість - супер. Буду рекомендувати друзям і сусідам - каже Дмитро, житель вулиці ім. Ільфа і Петрова.

Ваш Інтернет дійсно літає?

Користувачі Vega говорять, що так. Понад 93% опитаних одеситів, які підключилися в цьому році, повністю задоволені швидкістю і якістю. З них 65% зазначили, що результати значно перевершили очікування. 71% готові рекомендувати Gigabit by Vega своїм сусідам.

Ми запитали у них, з якою саме реальною швидкістю літає новий інтернет: в 19% - більше 800 Мбіт / c, в 64% - 600-700 Мбіт / c, в 17% - близько 300 Мбіт / c. Для провайдера важливо, щоб абоненти отримували швидкість, на яку вони розраховують, тому випадки, коли вона нижче зазначеної, перевіряють індивідуально. Фахівці підтримки допомагають абоненту виявити фактори, які впливають на якість послуги, і рекомендують, як досягти бажаного результату. Найбільш частою причиною втрати високій швидкості є те, який саме Wi-Fi роутер використовує абонент.

Я ще тестую гігабіт від Vega. За два тижні кілька разів робив спідтест в різний час на прохання провайдера перевірити швидкість, і самому, звичайно, було цікаво. Тест показував 600-780 Мбіт / c, тоді як з попереднім провайдером зазвичай було 50-60, а ввечері бувало і того менше, до 10-20 доходило. Можу сказати, що цього більш ніж достатньо для домашнього користування інтернетом моєї великою родиною. У кожного в родині телефон, ноутбук, планшет, підключений до Wi-fi, і при цьому я спокійно дивлюся трансляцію футбольного матчу на смарт-телевізорі, без найменших «підвисань» за всі 90 хвилин гри, - розповів Андрій, житель проспекту Добровольського.

Судячи з останніх відгуків, у Vega дійсно є безліч цікавих пропозицій, якими варто скористатися, а жителі Суворовського і Київського районів вже зараз можуть підключитися до технології GPON і насолоджуватися швидкісним інтернетом.